Sunday, September 26, 2010

sudah turun 5 kg

Alhadulillah, tidak disangka sangka.... cubaan yang tidak disengajakan telah membuah kan hasil.
Pada asalnya memang tak percaya sangat. tapi satu hari di kedai butik kawan mak, terpengaruh untuk mencuba.
Kesannya, cepat rasa kenyang. mula mula ingat just membantu mengenyangkan perut mcm protein shake. perut rasa kenyang, dan secara tidak sengaja mengawal pemakanan sebab klu terlebih makan rasa mcm nak keluar balik. dan selepas dua minggu minum, x sangka bila timbang mencatatkan penurunan yang amatmeberangsangkan daripada 65 kg, telah turun sehingga 60 kg!............ walau bagaimanapun, musim raya ni, aku masih lagi makan kuih raya, sambal goreng jawa dengan kaki lembu, tapi dlm kuantiti yang boleh dikawal. pengambilan nasi juga agak terkawal. agaknya kalau aku x makan nasi, lagi banyak turun x? hehe. yang apsti aku turut memauhi step step yang dinasihatkan oleh Kevin Zahri, iaitu pengambilan makanan yang erkawal, iaitu less than 1000 kalori for me.... but still enjoy the food.
 cuma senaman masih belum sempat diajalnkan. senaman pun penting juga untuk kesihatan.

kesimpulannya, Jusmate5 tidak mengecewakan sekrianya diambil mengikut arahannya dan mengawal pemakanan. cubalah!