Tuesday, August 15, 2017

Pengalaman Warded di Hospital Mahkota Medical Center (MMC) Melaka

Sekejap masa berlalu, dah setahun lepas

Uwais masuk wad di MMC sebab sakit kaki tangan dan mulut (HMFD) yang teruk. Kesian sangat sebab tak boleh makan dan minum, makan je menangis tapi lapar, minum susu menangis. Bila dah nampak semakin tak mahu makan dan minum, terus la kami pergi Emergency di MMC. 

Main lepas dah boleh makan
Macam biasa, hospital di Malaysia ni, walaupun swasta, tetap ambil masa nak buat pemeriksaan, walaupun di kecemasan. Lagipun di siang hari, memang ramai.  Tapi lambat pun, mungkin lebih cepat dari Hospital Kerajaan. Lepas pergi kecemasan, dan Doktor kata kemungkinan besar HMFD, doktor di situ suruh pilih Doktor mana kita nak untuk rawatan. Lepas dah pilih Doktor, pergi pula tunggu untuk rawatan di klinik Dr. berkenaan. Ambil masa juga sebab Dr. Pakar, memang ramai. Melainkan dah masuk wad, tak perlu la tunggu. Memandangkan kami bawa Uwais waktu siang hari, jadi kena pergi dulu Klinik Pakar berkenaan.

Dah jumpa Dr. Memang confirm HMFD, terus admit wad. Admit wad lepas tu tak begitu lama sebab katil kosong pun ada. Dan kes Uwais perlukan bilik kuarantin, jadi tak boleh campur dengan pesakit yang penyakit lain. Dapat satu bilik twin sharing. Alhamdulillah, selesa.

Masa mula admit, bilik tu kami jek yang ada, jadi seronok sebab privacy. Malam esoknya ada seorang bayi masuk, sakit yang sama. Adala jiran untuk dua malam. Malam berikutnya sendiri lagila dengan Uwais, sebab baby tu dah boleh balik. Uwais ambik masa 4 hari untuk boleh makan semula. Kalau tak hanya aiskrim jela dia nak makan.  



Lunch western
Untuk Hospital MMC, saya bagi 5 bintang. Dari urusan admition sampai la ke urusan keluar hospital, semuanya mudah. Urusan bayaran pun tak perlu turun ke lobi, ada kaunter di setiap tingkat. 

Suasana memang selesa. Nak bergerak keluar jalan jalan juga selesa. Di lobi, ada kedai 7Eleven. Hampir setiap malam turun ke kedai ni beli aiskrim dan telur mainan. Budak sakit, kita layankan la ya.

Pemandangan dari tingkap bilik,
nampak Mahkota Parade melambai-lambai.
Makan, memang sedap, padanla dengan harga yang dibayar. Terus terang cakap, jauh lebih baik dari Hospital Putra. Ada pilihan Western, Malay , Chinese... ikut hari. Kalau di Hospital Putra, menu western, ada sesenduk kecil baked bean, dua keping roti, dan sosej seketul or telur scrambled sedikit. Di MMC, bila cakap western, ada ayam goreng ala KFC, chicken popcorn, siap dengan salad dan deep sauce nya. Memang sedap la emaknya makan bila anak tak boleh makan. Bila anak dah boleh makan, dia makan makanan yang sedap tu, kita makan la bubur dia... (setiap kali ada satu hidangan bersama satu bubur).

Begitulah ceritanya di MMC. Sekian



 


Sunday, February 26, 2017

Sewing for dummies : Jom Belajar jahit


Dalam keadaan ekonomi sekarang ini, semuanya semakin mahal. Nak tempah baju, mahal. Nak beli baju , untuk saix extra L ni pun mahal. Bukan sekadar mahal, susah nak cari kat kedai. Memang dah takde lagila membeli baju di Jusco ke, Parkson ke, sebab susah nak dapat saiz dan kalau adapun, lebih seratus ringgit sehelai.

Oleh sebab itu, dalam dunia tanpa sempadan ni, saya pun carila jalan untuk belajar menjahit untuk pakai sendiri. Harga menempah sekarang pun RM60 sehelai, paling kurang. Harga kain lagi. Maka, bila ada mesin jahit, nak la belajar menjahit.

Macam mana nak belajar jahit, dengan masa yang flexi dan tidak menggunakan duit yang banyak?
Berikut adalah cara saya belajar menjahit.




Tutorial menjahit melalui YouTube
Cara ini adalah yang paling mudah dan jimat. Tetapi memerlukan kerajinan, kesungguhan, dan kemampuan untuk memahami apa yang diajar. Banyak video cara-cara menjahit di Youtube, dan mudah dibuat carian melalui laman web. Contohnya, cuba cari 'how to sew a tshirt'. Banyak senarai akan keluar, dan anda boleh pilih ikut kesukaan anda.

Limitasi:
> Kalau tak faham, pandai pandai memaham kan sendiri sebab tak boleh bertanya.


Donwload Free Pattern 



Cuba anda buat carian free pattern melalui laman web seperti Pinterest, Craftsy, atau tanya pada Mr Google sahaja. Kemudian download pattern berkenaan, dan cetak. Kebiasaanya, pattern dalam format .pdf. Potong pattern ikut arahan. Lepas tu, gunalah pattern yang ada untuk menjahit. Pattern dalam bahasa melayu nya ialah pola. Banyak pola percuma di dalam internet untuk projek menjahit yang mudah seperti pola baju kanak-kanak, pola buat bantal dan sebagainya.

Anda boleh cuba free pattern berikut:



Limitasi:
> Kebanyakan pola percuma terhad kepada projek yang mudah, untuk beginner.
> Arahan pun ada yang jelas dan ada yang tak jelas tapi boleh bertanya kepada pemilik pola berkenaan.
> Penggunaan pola adalah untuk kegunaan sendiri sahaja, melainkan mendapat kebenaran pemilik pola,


Beli Pattern
Kalau ada duit, boleh je beli pattern di Etsy, atau Craftsy, atau laman web yang ada jual pattern. Kebanyakannnya adalah laman web luar negara yang diusahakan oleh WAHM. Ada pola yang dibeli, boleh digunakan untuk menjahit barang yang hendak dijual. Tetapi bergantung kepada kebenaran pemilik pola. Juga kebiasaanya dari laman web luar negara.

Craftsy
Etsy
Elliedactyl

Limitasi:
>Melibatkan kos. Kalau laman web luar negara, harga adalah dalam bentuk US dollar, dan perlu guna kredit kad.


Kelas menjahit online/whataps/telegram 
Sekarang juga semakin banyak cikgu-cikgu menjahit buat kelas secara online, atau whataps atau telegram dan sebagainya. Kelas maya. Contoh yang buat kelas online adalah cikgu Yasalma.

Dalam Facebook juga banyak, tetapi sila hati-hati kerana ada juga yang buat kelas murah, free lah tetapi ada bayaran juga, tetapi, kelas tak buat pun. Pendek kata penipuan kelas jahitan. Maka berhati-hatilah.

Antara kelas yang boleh dipercayai:

Yasalma Sewing School - Baju kurung, jubah dan lain-lain
Kelas Cikgu Salwa - T-shirt, baju kanak-kanak.

Limitasi:
Sediakan duit yuran :)

Beli buku belajar menjahit
Di kedai buku juga terdapat banyak buku menjahit dari cikgu jahit tempatan. Antara buku menjahit yang mudah untuk diikuti adalah buku Cikgu Yasalma.

Image result for buku yasalma

Limitasi:
>Ada buku susah nak faham
>Tidak boleh nak bersoal jawab.
> Kena la beli :)


Sekian, wassalam.


Wednesday, February 22, 2017

Basikal Lajak


Basikal Lajak adalah basikal yang telah diubahsuai, di luar spesifikasi asal basikal. Nama lain nya juga adalah basikal nyamuk. Pada pemerhatian saya, basikal lajak adalah basikal yang diubahsuai untuk dibawa dengan laju, atau senang cakap, untuk keseronokan berlumba basikal.

Sumber gambar dari internet.

Tidak banyak yang dapat dicari berkenaan Basikal Lajak ini. Malah, orang awam kebanyakannya hanya mengenal terma basikal lajak daripada kemalangan yang berlaku pada pagi 18 Februari yang lalu di Johor Bahru. Namun, aktiviti basikal lajak ini telah lama berlaku, dan kumpulan remaja yang kemalangan tersebut sudah mempunyai klik tersendiri (tenteraflyjb). Mereka memang sering berkumpul dan berlumba di kawasan jalan yang sama.

Harga basikal lajak pun bukan murah. rata-rata di laman web www.mudah.my, basikal ini dijual antara RM300-RM400. untuk basikal lajak terpakai.

Sumber: www.mudah.my


Apapun, apa yang boleh dirumuskan dari kejadian 18 Februari 2017 ialah remaja kita adalah remaja yang kreatif tetapi tidak mempunyai saluran yang tepat untuk disalurkan kreativiti, berani, tetapi tidak bertempat,.... aktif, tetapi berbahaya.

Mungkin antara perkara yang boleh dilakukan pada masa ini ialah dengan mewujudkan trek atau tempat yang sesuai untuk aktiviti tersebut. Biarkan remaja kita bermain dengan hobi yang mereka sukai, tetapi dalam keadaan yang terkawal. Melarang akan mewujudkan pemberontakan, malah ada yang merasakan itu satu cabaran yang menyeronokkan.

Walau bagaimanapun, yang paling penting adalah tanggungjawab ibubapa mengawal aktiviti anak-anak. Tanggungjawab ini perlu dipikul bersama. Masyarakat juga perlu peka pada keberadaan anak remaja pada waktu yang bukan sepatutnya. Jika sama-sama kita peka menjaga anak remaja kita, inshaallah, masyarakat kita terjaga.

Wassalam.

Monday, February 20, 2017

Tasik Kenyir, Terengganu


Tasik Kenyir, satu nama yang selalu di dengar, tetapi belum pernah dapat saya jejaki, sehinggalah tuntutan kerja menjemput saya ke sana. Ia merupakan sebuah tasik buatan manusia yang besar, malah dikatakan yang terbesar di Asia Tenggara. Selain itu, tasik ini juga merupakan sebahagian daripada Empangan Kenyir, yang dibina bertujuan untuk menjana kuasa elektrik. Semasa lawatan saya ke tasik ini, masih terdapat banyak aktiviti pembinaan sedang dijalankan untuk menaiktaraf perkhidmatan di Tasik Kenyir ini.



Biarpun ia adalah tasik buatan manusia, namun ia tetap keindahan alam semulajadi ciptaan yang maha esa. Pemandangan hijau yang luas terbentang, bersama udara segar, pasti menenangkan hati pengunjung. Kunjungan ke Tasik kenyir bukan sahaja terhad kepada aktiviti menaiki bot sahaja, tetapi terdapat juga pelbagai aktiviti lain seperti Tasik Kenyir Waterpark, pusat zon bebas cukai (dalam pembinaan), menginap di houseboat, mengunjungi Zon Industri Akuakultur (ternakan ikan air tawar), memancing, melawat ke Taman Herba di Pulau Sah Kecil, dan pelbagai lagi. 





Untuk maklumat lanjut boleh buat bacaan di blog Pelancongan Terengganu.
Apapun, Tasik Kenyir adalah salah satu destinasi pelancongan semulajadi di Terengganu, ia sememangnya memberikan pengalaman yang menakjubkan, walaupun hanya untuk seketika.

Wassalam.

Sunday, January 8, 2017

Toy Museum, The Shore, Melaka

Hujung minggu lepas, pelancong ke Melaka sudah berkurang sedikit. Cuti sekolah dah habis. Turn orang Melaka pula berjalan dalam Melaka, selepas sebulan berkurung di rumah masing masing. 

Kesempatan hujung minggu ini, encik suami cadang bawa anak anak pergi Toy Museum dekat The Shore Melaka. 

Excited juga. Fikirkan, dapat tengok mainan mainan lama, seperti Barbie zaman kanak-kanak saya, ataupun hotwheels lama, mainan yang dah tiafa dalam pasaran, dan mainan yang mahal dan original. 

Bayaran tiket masuk, dewasa RM30, kanak kanak 3 tahun ke atas RM20. Mahal juga. Takpelah, bawa uwais jalan. 

So apa yang dapat kita tengok dalam tu?

Game Mario Bros zaman kanak-kanak dulu, paling menarik perhatian budak kecik ni.

Ruang Avengers
Display mainan Figurine robot. Ini tak boleh bukak!...katanya

Disnosaur.


Kesimpulannya, lebih best pergi Toysrus tengok mainan. Honestly, museum ni worth RM5.00 entrance jek.... Display mainan boleh kira jenis, dan kebanyakan bukan original. Kalau nak tengok history of toys, memang tiada. Mainan antik pun tiada... ia hanyalah pameran koleksi mainan empunya Museum, mungkin?

Wednesday, December 14, 2016

Real Bubee Double Pump

Baru baru ini saya terjebak dalam membeli pam susu murah melalui shopee. Sebabnya ialah saya dapati memang mengepam susu dari kedua-dua belah dalam masa yang sama lebih banyak hasilnya dari mengepam sebelah-sebelah dalam satu masa.



Tetapi, saya tidak mempunyai double pump. Saya cuma ada satu pam Medela elektrik yang single - Medela Swing. Jadi, untuk buat double pumping, sebelah saya pakai mesin, sebelah saya pakai manual. Hasilnya dapat la 5 oz (kilang susu saya memang sedikit). 

So, saya pun cuba tanya-tanya dengan Mr. Google, dan akhirnya saya terjumpala Real Bubee Double Pump yang murah dan 'katanya' amatlah berbaloi. Jadi saya pun order di Shopee dengan harga termasuk posting sebanyak RM48.00. Murahkan? Almaklumla bukan original. Dari China ya... jauh pump ni kita order. Mungkin yang harga RM90.00 seperi di Lazada lebih baik kualitinya.

Ambik masa hampir tiga minggu untuk dapat. Sampai je, terus la cuba. Maka, berikut adalah review dari saya:

  1. Pertama sekali, membasuh. Ok, senang. Tidak banyak sangat part, dan mudah dibuka untuk basuh. Saiz pam juga kecil sahaja,
  2. Pakai USB sahaja, so perlu sambung ke power bank, or laptop dan sewaktu dengannya. Tak boleh dicas seperti handphone. 
  3. Ada mod macam Swing, mod urut perlahan, dan selang beberapa lama kemudian mod urut tukar mod mengepam. kuat sedikit. tapi pertukarannya slowly dan tidak mengejut. 
  4. Boleh naik turunkan mod pump dengan tekan butang + atau -.
  5. Pada permulaannya sakit sedikit. Tapi boleh tahan.
  6. Corong agak pendek dan tidak sesuai untuk orang yang mempunyai puting yang panjang /besar.
  7. Bunyinya agakla bising.
Kesimpulannya, dengan harga RM48.00, pam ini amat berbaloi. Mungkin tak boleh tahan lama, tapi, untuk orang yang tidak mempunyai produksi susu yang banyak, ia merupakan double pump yang amat sesuai, terutama sekali sebagai spare pump. Almaklumla, produk tak original. Tapi boleh pakai, boleh jimat apa salahnya. Bukan sepuluh tahun nak pakai pam kan. 

*Review ini untuk Real Bubee yang beli harga murah dari Shopee. Mungkin Real Bubee yang mahal kualitinya adalah lebih baik. 


Monday, October 31, 2016

Bersalin di Hospital Putra (part 2)

Sambung lagi tentang bersalin di Hospital Putra.

Berbanding dengan wad sakit yang lain, wad bersalin memang tak ramai orang, agak aman dan damai duduk di wad bersalin Hospital Putra. Yela, bersalin berbayar, takpun, agensi/syarikat tanggung. Jadi jumlah yang bersalin di hospital swasta sedikit berbanding hospital kerajaan.

Bila admit di Hospital Putra, saya dapat satu beg biru kecil, yang ada 'toiletries' dan juga sehelai tuala. Ini kelebihan di Putra mungkin, sebab di MMC saya cuma dapat satu mug plastic sahaja. Tapi, masa bersalinkan si abang, saya dapat jug plastik sekali.

Kelebihan lain di Putra:
- Nurse memang baik-baik dan ramah.
- Doktor Ishaereen, pada saya memang best. Jahit tempat caesar pun memang cantik.
- Wad kategori selesa.
- Dan dalam keadaan tertentu, kita boleh mohon pada hospital untuk bayar ansuran . (kena ada guarantor la jugak).

Tapi ada juga yang tak best di Putra:

- Makan memang tak best. Hospital Kerajaan lagi sedap. (Masih ingat menu western breakfast, dua keping roti, dengan sikit kacang panggang sos tomato.. )
- Nak tunggu lift...berejam
- Nak parking..lagila susah
- Nak bayar bil... kena turun kat tingkat 3. Nak ambik bil pergi groundfloor, nak ambik ubat pergi ground floor. pergh..... dengan lift yang sentiasa penuh, urusan discaj jek ambik masa sehari..!
- Kedai makan ada satu, tapi pun tak banyak pilihan dan tiada kedai 24 jam kat situ. (beli roti, banyak kali tengok tarikh dah expired).
- Yang paling tak best. Dah habis bayar hutang lama, lepas dua tahun, Putra call kata kita tak habis bayar!... itu memang frust!.Apa kes??

Tapi apa-apapun, bukan Putra tak bagus. Tepuk dada tanya selera.



Thursday, October 6, 2016

Dr. Azizan Osman dan kisah Phd. palsu



Ribut viral di internet tentang Dr. Azizan Osman dan kelayakan Phd. palsunya. Sibuk nampaknya rakyat jelata menggali isu kebenaran gelaran Dr. yang digunakan. Mau tidak, bukan satu Dr. , ada 3 ke empat anugerah Phd. yang dikhabarkan pada dunia. Dan gelaran itu, menaikkan nama sehingga mampu menjana pendapatan lumayan.

Kronologi kisah viral pasti semua dah tahu. Kalau tak tahu boleh baca di www.melvister.com (Jawapan Kenapa Dr Azizan Osman Guna PHD Doktor Palsu | melvister.com )

Berikut adalah ulasan saya dari pandangan yang tak seberapa ini:



Rakyat pandang tinggi pada gelaran 'Dr.'.

Memandangkan secara rasminya, pihak Dr. Azizan masih cuba menegakkan benang yang basah, disini saya mengunakan perkataan 'andaikata'. Andaikata, sebenarnya memang Azizan Osman tidak mempunyai kelayakan Dr. yang sah, kenapa Azizan Osman menggunakan gelaran tersebut? Sebabnya, kalau la si polan A ada gelaran Dr. buat kursus harga RM15,000, dan si polan B yang hanya ada pengalaman sahaja, buat kursus dengan harga RM150, cuba teka kursus mana yang mendapat sambutan hangat di pasaran?. Sudah tentu Si polan dengan gelaran Dr.

Sebabnya, rakyat kita pandang tinggi pada kelayakan pendidikan dan gelaran. Kalau ada gelaran Dr., ramailah pelanggan yang memandang tinggi pada nya. Padahal, segala jenis ilmu, coaching, talk dan lain-lain, adalah perkara yang boleh diperolehi dari pengalaman, internet, kursus-kursus percuma. Orang yang ada pengalaman berniaga pun boleh bagi talk macam dia. Yang membezakan mungkin bakat dan X Factor yang ada pada Azizan Osman. Perkara itu tak perlu dinafikan, sebab kalau tidak, takkan la ramai pelajarnya. Ada yang berjaya pula tu. Berjaya? ... orang takde phd. boleh bentuk orang lain berjaya dalam perniagaan!....

Hakikatnya, walaupun menipu (andaikata) , tapi ada kejayaan disitu. Kisah viral ini membuktikan, gelaran Dr. MESTI untuk seorang itu nampak hebat, berjaya ... di Malaysia ni. Kalau Azizan Osman takde Dr. Nak ke korang menuntut dengan dia?....

Orang takde Phd. boleh bentuk orang lain berjaya dalam perniagaan!....

Sekali lagi, tiada Phd., tapi mampu memotivasikan pelajar/pelanggan. Kalau tanya pada peserta program Azizan Osman, masing -masing puji , kata seronoklah, dan cakap dia bagus. Betulla tu, kalau dia boleh menukar setting minda anda, motivasikan anda, dan berjaya pula tu (walaupun saya tak tahu berapa ramai pelajarnya yang berjaya, tapi ada yang kata berjaya..)  maksudnya dia memang bagus. Dan itu membuktikan orang tiada Dr. juga boleh bercakap dengan hebat sekali. Tambahan lagi, dia dianugerahkan denganbakat bercakap dan mempengaruhi orang lain. Tak kisahla kalau dia tiada Dr., hakikatnya dia mampu mengajar anda dan menjadaikan anda berjaya,so apa salahnya belajar darinya. Yang penting outputnya anda berjaya!.

Azizan Osman memang pandai

Kenapa dia pandai? Sebab dia dah kumpul duit jutaan ringgit tanpa ada nya Phd. pun. Walaupun, isu penipuannya sedang hangat dikupas, tapi dia masih ada pengikut setia yang back up dia. Dia dah kaya, walaupun hanya dengan bercakap cakap cakap, coaching coaching coaching, ... kau ada? haha

Yang kedua, macam saya cakap tadi, dia mampu memotivasi dan coaching peniaga sehingga berjaya.

Tapi.... Takla pandai sangat

Kenapa kata dia tak pandai sangat? Sebab walaupun dah kantoi, masih lagi nak menegakkan benag yang basah. Masih lagi kata ada kelayakan Phd. dari universiti US dan UK. Masalahnya, ini adalah zaman dunia tanpa sempadan, dan semua orang pandai menggali maklumat. Universiti Gordon pada tahun 2009 lagi dah glamour di US dengan ijazah online nya yang palsu (boleh dibeli). Kalau yapun, nak cover, cover secara bijaklah. Bolehke? Otherwise, u just making yourself guilty as charge.

ps: Pada saya, kalau betul tiada Dr. mengaku jelah. Senang cerita, ...

Wassalam.