Monday, May 21, 2018

Beg Tangan Hermes Birkin Rosmah Mansor



Sejak kediaman bekas Perdana Menteri Malaysia,Datuk Seri Najib Razak di serbu dan digeledah oleh polis atas nama siasatan kes 1MDB, jenama beg tangan Hermes Birkin menjadi bualan dikalangan rakyat Malaysia.

Bagi kebanyakan rakyat jelata, jenama Hermes tidak dikenali sangat. Bukan sebab jenama Hermes tidak popular, tetapi ia merupakan satu jenama fesyen yang AMAT Eksklusif dan popular dikalangan rakyat jelata yang bertaraf hidup eksklusif gitu. Kalau sekadar gaji RM3000 sebulan, memang tak kenal la jenama ini melainkan dia peminat tegar fesyen.

Kenapa ia begitu eksklusif? Susah juga nak menjawab soalan itu sebab sekali tengok beg Hermes Birkin ni macam beg biasa kat tepi jalan ada jual.

Pertama sekali Birkin ada lah salah satu jenis atau siri bag jenama Hermes. Kalau kita layari laman web Hermes, dia ada bermacam jenis bag. Ada siri Kelly's bag, Birkin bag dan bermacam lagi. Tapi Birkin adalah antara siri Hermes bag yang paling eksklusif dan mahal. Dalam online shop Hermes tak jual Birkin ni. Dengarnya, jenama ini memilih pembelinya, bukan pembeli memilihnya. Lain macam kan.

Beg Birkin ini dibuat secara handmade ok, dan memerlukan antara 18 -24 jam untuk disiapkan oleh seorang tukang. Diperbuat di Perancis, dengan menggunakan kulit haiwan seperti kulit lembu, burung unta, buaya dan lain lain.

Tahap eksklusif bag ini adalah AMAT EKSKLUSIF kerana harga nya mencecah berpuluh ribu US dollar, dan ada juga yang pernah dijual secara bidaan yang mencecah harga ratusan US dollar/ jutaan Ringgit bagi sebiji handbag Hermes Siri Birkin.

"The Philippine Star reported in March 2013, that a very high-end, 30-cm Shiny Rouge H Porosus Crocodile Birkin with 18K gold fittings and encrusted with diamonds fetched US$203,150 at an auction in Dallas, Texas.[21] A 30-inch matte white Himalaya niloticus crocodile Birkin with 18-carat white gold and hardware bearing 245 diamonds was sold at a Christie's auction in Hong Kong for HK$2.94 million (US$377,261), creating a new record for the most expensive handbag in the world. A similar one had been sold by Christie's in spring 2016 for a then-world-record price of HK$2.33 million (US$300,000)." - Sumber : Wikipidia

Anda hendak tahu sejarah bag Birkin? sila layari sendiri di Wikipidia. dan Jangan terkejut, berita rampasan bag tangan Rosmah Mansor dah pun tercatat dalam sebahagian cerita Hermes Birkin di Wikipidia! Baru seminggu kejadian berlaku dah pun di update!Wow Malaysia glamour gitu.





Anda bayangkan membawa bag berharga seperti satu biji rumah teres setingkat. Bayangkan anda ada berkotak kotak bag Birkin di rumah. fuh.....
anda memang terlajak kaya!

Cuba buat kiraan ringkas sahaja. Andaikata anda ada 10 biji Birkin dengan harga RM100,000.00 sebiji dan anda bergaji RM60,000.00 sebulan. Jumlah gaji setahun pun belum tentu cukup nak tampung harga 10 beg tangan Birkin. Maka?....... hm, fikirlah sendiri.

Wassalam

Sunday, May 13, 2018

Malaysia 2018 election: Malaysian have chosen new government




Salam Malaysia baru!... Alhamdulillah, 9 May 2018 have marked a new beginning of Malaysia. After 60 years of Barisan Nasional, this year we've witness a new era of new government, Pakatan Harapan, chosen by the rakyat of Malaysia.

As government officer, i'm bound to serve any government chosen. And by all means,.. it is a great honour to be a government servant under new Prime Minister, Tun Mahathir. Which actually the former Prime Minister.

At 93 years old, he'll be steering Malaysia for a better economy and better nation.

Alhamdulillah.

May Malaysia arise back to its prosperity like before... We need this, Malaysian need this.


Monday, April 23, 2018

Lagi Orkid Ruffle Blouse by Haurrasewing pattern

Aduhai,

Tak boleh move on dari blouse orkid ruffle pattern. memang seronok menjahitnya.....

Senyum simpul bila baju dah siap. Aduhai, macam nak buat lagi.

Ni saiz 11T/12T



Cantik tak?...

Koleksi kain boleh pergi ke Kundi & Saga

Koleksi pattern boleh pergi ke link ini Haurra sewing pattern, untuk beli..... tak mahalpun. Berbaloi dengan jumlah saiz yang ada dalam pola tu.

Selamat mencuba!




Friday, April 20, 2018

Orkid Ruffle : Girls blouse pattern by Haurra

Bahgaian memola baju adalah bahagian yang paling leceh nak buat. Malas betul nak ukur, nak reka, nak ubahsuai sana sini,. Jalan paling mudah ialah denagn membeli pola baju yang dah siap. Senang kerja, jimat juga masa. Beli satu pola dengan saiz dari baby sampai 12 tahun,.... dah boleh buat untuk sanak saudara. hehe

Jualan pattern banyak sekarang dalam internet. Kebanyakannya dah boleh beli dan download. Lepas tu kita print dan sambung kan.

Saya pun suka membeli pattern atau pola ni. 

Kali ni saya review sikit pasal Orkid Ruffle Pattern by Haurra. Pola ni pola dari dalam Malaysia sahaja. Tak perlu risau tak paham ke, sebab dalam bahasa melayu je. 

Senang sangat pola dari Haurra ni. Print, potong dan sambung. Lepas tu tekap dan ikut arahan yang mudah.

Comel tau Orkid ruffle ni, Cik tembun suka baju ni sebab buat pakai kain Cotton Knit Spandex yang amat lembut dan sejuk. 





Anda berminat dengan pattern orked ruffle ni, boleh singgah di haurrasewing

Sumber: haurrasewing

Selamat mencuba.


Wassalam. 

Wednesday, April 18, 2018

BANDUNG BANDAR KREATIF (BAHAGIAN 1)

Bandung, terkenal di kalangan orang Malaysia sebagai destinasi membeli belah.

Namun, Bandung sebenarnya lebih dari sekadar tempat shopping. 

Bandung merupakan Bandar Kreatif, yang telah dianugerahkan dengan  berbagai penghargaan antaranya Indonesia’s Best Smart City and Best Government Awards.

UNESCO telah mengiktiraf Bandung sebagai Creative City of Design



Slogan Kota Bandung ‘Livable and Lovable’ dapat dilihat melalui transformasi Bandung hasil usaha Walikota Bandung melalui beberapa pendekatan dan perubahan yang dilaksanakan oleh beliau. Antaranya dengan memaksima penggunaan tanah kosong sebagai ruang awam dengan membangunkan taman-taman awam dengan pelbagai tema.

Bandung Planning Gallery
Peluang menjejakkan kaki ke bumi Bandung memberikan saya perspektif baru tentang bandar Bandung yang selama ini saya rasakan sama sahaja dengan bandar bandar Indonesia yang lain. Dalam erti kata lain kurang maju. Tapi yang sebenarnya, dari satu perspektif, ia lebih maju dalam aspek aspek yang lain seperti aspek pengindahan bandar, teknologi system surveilance nya, dan penyediaan kawasan riadah yang menarik.

Antara keunikan kawasan orang awam adalah di Taman Jomblo, Taman Film dan Taman Skatepark. Ruang bawah 'flyover' yang digunakan untuk kemudahan rakyat. Ketiga tiga taman ini disediakan percuma untuk penduduk tempatan, yang rata ratanya adalah golongan kurang berkemampuan.Walikota Bandung yang merupakan seorang arkitek banyak memberi fokus kepada penyediaan kawasan lapang untuk golongan ini. 

Sumber: Internet
Sumber:internet

 ...bersambung lagi...





Tuesday, August 15, 2017

Pengalaman Warded di Hospital Mahkota Medical Center (MMC) Melaka

Sekejap masa berlalu, dah setahun lepas

Uwais masuk wad di MMC sebab sakit kaki tangan dan mulut (HMFD) yang teruk. Kesian sangat sebab tak boleh makan dan minum, makan je menangis tapi lapar, minum susu menangis. Bila dah nampak semakin tak mahu makan dan minum, terus la kami pergi Emergency di MMC. 

Main lepas dah boleh makan
Macam biasa, hospital di Malaysia ni, walaupun swasta, tetap ambil masa nak buat pemeriksaan, walaupun di kecemasan. Lagipun di siang hari, memang ramai.  Tapi lambat pun, mungkin lebih cepat dari Hospital Kerajaan. Lepas pergi kecemasan, dan Doktor kata kemungkinan besar HMFD, doktor di situ suruh pilih Doktor mana kita nak untuk rawatan. Lepas dah pilih Doktor, pergi pula tunggu untuk rawatan di klinik Dr. berkenaan. Ambil masa juga sebab Dr. Pakar, memang ramai. Melainkan dah masuk wad, tak perlu la tunggu. Memandangkan kami bawa Uwais waktu siang hari, jadi kena pergi dulu Klinik Pakar berkenaan.

Dah jumpa Dr. Memang confirm HMFD, terus admit wad. Admit wad lepas tu tak begitu lama sebab katil kosong pun ada. Dan kes Uwais perlukan bilik kuarantin, jadi tak boleh campur dengan pesakit yang penyakit lain. Dapat satu bilik twin sharing. Alhamdulillah, selesa.

Masa mula admit, bilik tu kami jek yang ada, jadi seronok sebab privacy. Malam esoknya ada seorang bayi masuk, sakit yang sama. Adala jiran untuk dua malam. Malam berikutnya sendiri lagila dengan Uwais, sebab baby tu dah boleh balik. Uwais ambik masa 4 hari untuk boleh makan semula. Kalau tak hanya aiskrim jela dia nak makan.  



Lunch western
Untuk Hospital MMC, saya bagi 5 bintang. Dari urusan admition sampai la ke urusan keluar hospital, semuanya mudah. Urusan bayaran pun tak perlu turun ke lobi, ada kaunter di setiap tingkat. 

Suasana memang selesa. Nak bergerak keluar jalan jalan juga selesa. Di lobi, ada kedai 7Eleven. Hampir setiap malam turun ke kedai ni beli aiskrim dan telur mainan. Budak sakit, kita layankan la ya.

Pemandangan dari tingkap bilik,
nampak Mahkota Parade melambai-lambai.
Makan, memang sedap, padanla dengan harga yang dibayar. Terus terang cakap, jauh lebih baik dari Hospital Putra. Ada pilihan Western, Malay , Chinese... ikut hari. Kalau di Hospital Putra, menu western, ada sesenduk kecil baked bean, dua keping roti, dan sosej seketul or telur scrambled sedikit. Di MMC, bila cakap western, ada ayam goreng ala KFC, chicken popcorn, siap dengan salad dan deep sauce nya. Memang sedap la emaknya makan bila anak tak boleh makan. Bila anak dah boleh makan, dia makan makanan yang sedap tu, kita makan la bubur dia... (setiap kali ada satu hidangan bersama satu bubur).

Begitulah ceritanya di MMC. Sekian



 


Sunday, February 26, 2017

Sewing for dummies : Jom Belajar jahit


Dalam keadaan ekonomi sekarang ini, semuanya semakin mahal. Nak tempah baju, mahal. Nak beli baju , untuk saix extra L ni pun mahal. Bukan sekadar mahal, susah nak cari kat kedai. Memang dah takde lagila membeli baju di Jusco ke, Parkson ke, sebab susah nak dapat saiz dan kalau adapun, lebih seratus ringgit sehelai.

Oleh sebab itu, dalam dunia tanpa sempadan ni, saya pun carila jalan untuk belajar menjahit untuk pakai sendiri. Harga menempah sekarang pun RM60 sehelai, paling kurang. Harga kain lagi. Maka, bila ada mesin jahit, nak la belajar menjahit.

Macam mana nak belajar jahit, dengan masa yang flexi dan tidak menggunakan duit yang banyak?
Berikut adalah cara saya belajar menjahit.




Tutorial menjahit melalui YouTube
Cara ini adalah yang paling mudah dan jimat. Tetapi memerlukan kerajinan, kesungguhan, dan kemampuan untuk memahami apa yang diajar. Banyak video cara-cara menjahit di Youtube, dan mudah dibuat carian melalui laman web. Contohnya, cuba cari 'how to sew a tshirt'. Banyak senarai akan keluar, dan anda boleh pilih ikut kesukaan anda.

Limitasi:
> Kalau tak faham, pandai pandai memaham kan sendiri sebab tak boleh bertanya.


Donwload Free Pattern 



Cuba anda buat carian free pattern melalui laman web seperti Pinterest, Craftsy, atau tanya pada Mr Google sahaja. Kemudian download pattern berkenaan, dan cetak. Kebiasaanya, pattern dalam format .pdf. Potong pattern ikut arahan. Lepas tu, gunalah pattern yang ada untuk menjahit. Pattern dalam bahasa melayu nya ialah pola. Banyak pola percuma di dalam internet untuk projek menjahit yang mudah seperti pola baju kanak-kanak, pola buat bantal dan sebagainya.

Anda boleh cuba free pattern berikut:



Limitasi:
> Kebanyakan pola percuma terhad kepada projek yang mudah, untuk beginner.
> Arahan pun ada yang jelas dan ada yang tak jelas tapi boleh bertanya kepada pemilik pola berkenaan.
> Penggunaan pola adalah untuk kegunaan sendiri sahaja, melainkan mendapat kebenaran pemilik pola,


Beli Pattern
Kalau ada duit, boleh je beli pattern di Etsy, atau Craftsy, atau laman web yang ada jual pattern. Kebanyakannnya adalah laman web luar negara yang diusahakan oleh WAHM. Ada pola yang dibeli, boleh digunakan untuk menjahit barang yang hendak dijual. Tetapi bergantung kepada kebenaran pemilik pola. Juga kebiasaanya dari laman web luar negara.

Craftsy
Etsy
Elliedactyl

Pattern Tempatan

Haurra

Limitasi:
>Melibatkan kos. Kalau laman web luar negara, harga adalah dalam bentuk US dollar, dan perlu guna kredit kad.


Kelas menjahit online/whataps/telegram 
Sekarang juga semakin banyak cikgu-cikgu menjahit buat kelas secara online, atau whataps atau telegram dan sebagainya. Kelas maya. Contoh yang buat kelas online adalah cikgu Yasalma.

Dalam Facebook juga banyak, tetapi sila hati-hati kerana ada juga yang buat kelas murah, free lah tetapi ada bayaran juga, tetapi, kelas tak buat pun. Pendek kata penipuan kelas jahitan. Maka berhati-hatilah.

Antara kelas yang boleh dipercayai:

Yasalma Sewing School - Baju kurung, jubah dan lain-lain
Kelas Cikgu Salwa - T-shirt, baju kanak-kanak.

Limitasi:
Sediakan duit yuran :)

Beli buku belajar menjahit
Di kedai buku juga terdapat banyak buku menjahit dari cikgu jahit tempatan. Antara buku menjahit yang mudah untuk diikuti adalah buku Cikgu Yasalma.

Image result for buku yasalma

Limitasi:
>Ada buku susah nak faham
>Tidak boleh nak bersoal jawab.
> Kena la beli :)


Sekian, wassalam.


Wednesday, February 22, 2017

Basikal Lajak


Basikal Lajak adalah basikal yang telah diubahsuai, di luar spesifikasi asal basikal. Nama lain nya juga adalah basikal nyamuk. Pada pemerhatian saya, basikal lajak adalah basikal yang diubahsuai untuk dibawa dengan laju, atau senang cakap, untuk keseronokan berlumba basikal.

Sumber gambar dari internet.

Tidak banyak yang dapat dicari berkenaan Basikal Lajak ini. Malah, orang awam kebanyakannya hanya mengenal terma basikal lajak daripada kemalangan yang berlaku pada pagi 18 Februari yang lalu di Johor Bahru. Namun, aktiviti basikal lajak ini telah lama berlaku, dan kumpulan remaja yang kemalangan tersebut sudah mempunyai klik tersendiri (tenteraflyjb). Mereka memang sering berkumpul dan berlumba di kawasan jalan yang sama.

Harga basikal lajak pun bukan murah. rata-rata di laman web www.mudah.my, basikal ini dijual antara RM300-RM400. untuk basikal lajak terpakai.

Sumber: www.mudah.my


Apapun, apa yang boleh dirumuskan dari kejadian 18 Februari 2017 ialah remaja kita adalah remaja yang kreatif tetapi tidak mempunyai saluran yang tepat untuk disalurkan kreativiti, berani, tetapi tidak bertempat,.... aktif, tetapi berbahaya.

Mungkin antara perkara yang boleh dilakukan pada masa ini ialah dengan mewujudkan trek atau tempat yang sesuai untuk aktiviti tersebut. Biarkan remaja kita bermain dengan hobi yang mereka sukai, tetapi dalam keadaan yang terkawal. Melarang akan mewujudkan pemberontakan, malah ada yang merasakan itu satu cabaran yang menyeronokkan.

Walau bagaimanapun, yang paling penting adalah tanggungjawab ibubapa mengawal aktiviti anak-anak. Tanggungjawab ini perlu dipikul bersama. Masyarakat juga perlu peka pada keberadaan anak remaja pada waktu yang bukan sepatutnya. Jika sama-sama kita peka menjaga anak remaja kita, inshaallah, masyarakat kita terjaga.

Wassalam.