Saturday, November 27, 2010

Baraka Allahu Lakuma, Maher Zain



We’re here on this special day
Our hearts are full of pleasure
A day that brings the two of you
Close together
We’re gathered here to celebrate
A moment you’ll always treasure
We ask Allah to make your love
Last forever
Let’s raise our hands and make Du’a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fee khair.
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fii khair.
From now you’ll share all your chores
Through heart-ship to support each other
Together worshipping Allah
Seeking His pleasure
We pray that He will fill your life
With happiness and blessings
And grants your kids who make your home
Filled with laughter
Let’s raise our hands and make Dua
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fee khair.
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fii khair.
بارك الله
بارك الله لكم ولنا
الله بارك لهما
الله أدم حبهما
الله صلّي وسلّم على رسول الله
الله تب علينا
الله ارض عنا
الله اهد خطانا
على سنة نبينا
Let’s raise our hands and make Du’a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say
بارك الله لكما وبارك عليكما
Barakallahu Lakuma wa Baraka alikuma

Wednesday, November 24, 2010

Sesekali berada di bawah = muhasabah diri :)

Hari ini di dalam sejarah, sekali lagi mendapat surat untuk membayar tindakan surcaj itu. RM5000. Dinasihatkan untuk memohon pembayaran secara ansuran sehingga 30 bulan... selama 2 tahun lebih, potong gaji sebanyak rm150 ++. Hm...... keadaan ini membuatkan saya tertekan sepanjang ahri, dan sempat melepaskan marah kepada insan punca yang emnjadikan ia berlaku. :). Ada member tanya, kenapa x fight?...... hehe, if only i have the power to fight, but everything was so fast, and the procedure was so complicated. Akhirnya terima seadanya dan menganggap semua adalah dugaan yang datang dari Nya untuk menguji sejauh mana kesabaran yang ada pada saya. Allah tidak akan menduga melainkan di atas kemampuan hambanya.

Mungkin bagus juga semua ini berlaku. Hikmahnya mungkin lebih banyak saya bermuhasabah diri dan ingat padanya. Wallahualam, sekurang-kurangnya, masih lagi mampu untuk dihadapi.

** Baby N dah dibawa keluar dari ICU, Klu saya jadi N ..... dugaan itu lagi berat dari yang ini... wallahualam.

** rewind kepada yang tertanya :)

Aset LCD projektor telah hilang di bilik mesyuarat ofis selepas mesyuarat dengan klien yang saya uruskan, disebabkan staff yang sepatutnya simpan tidak menyimpannya. So repot polis telah dibuat mengikut prosedur, dan didapati atas kecuaian. Nama terakhir yang menggunakan aset tersebut ialah nama saya, kerana staff yang tlg keluarkan menggunakan nama saya, bagi meeting sebelum meeting kejadian. Dijadikan cerita,saya dituduh cuai kerana tiada orang lain yang sesuai dikenakan tindakan, agaknya. Apabila melibatkan harta modal, kehilangan, akan melibatkan MOF. jadi susah untuk escape. itulah ceritanya. Harga asal lcd 13k, harga semasa susut nilai 10k,surcaj 5k.

Sunday, November 21, 2010

Tentang Labuan

Tahun ni, kerja ku antaranya ialah menyediakan Rancangan Struktur dan Rancangan Tempatan Labuan. Agak tough jugak since kami buat in house tanpa menghire any consultant. Cabaranya? Pengalaman yang amat sedikit dan persekitaran kerja sebagai pegawai kerajaan yang kene banyak multi-task, termasuklah kerja kerja management.

Tetapi, yang bestnya, sambil bekerja......... Sambil menyelam la yek!

Apa yang best tentang Labuan? Mula-mula tak tau apa yang best sangt tentang Labuan. Takde apa yang boleh dibanggaka sangat. Terkenal sebagai tempat kerja orang Oil n Gas, dan pulau bebas cukai. Namun, seteleh berkali-kali pergi, dan kebetulan Kak Seri ada disana, seronok pula bila dah discover the exciting side of Labuan, yang antara lainnya ialah...... kedai New Store... huhu. kedai kain yang lawa lawa dan best.

Kalau nak beli chocalate pun best kat sini. Banyak choice and lagi murah dari Langkawi. Tapi, kene pandai cari. Selain dari itu, rokok la apa lagi... Satu carton, (10 paket) pada masa ini ialah lebih kurang rm64.00 = rm6.40 sekotak untuk Marlboro light. murah kan? Air tin carlsberg pulak sama harga dengan air tin nescafee iaitu RM1.60. Air tin memang murah kat sini. Tapi x la plak try Carlsberg ni. Hahah, Gila nak cuba? Kalau nak cuba, memang tiada kawalan and halangan. Tu antara yang negatif di sini.

Makan pula, x banyak yangs edap, sebab citarasa memang tak masuk dengan citarasa orang semenanjung. Walaupun ramai orang sememnanjung, tapi masakan dia agak kurang sikit. Ada la jugak beberapa restoran yang boleh tahan, lebih-lebih lagi yang masak makanan laut, yang tu ok. Yang paling best, Terumbu Warisan di Tanjung Aru. Memang superb dan berbaloi-baloi. Harga? memang tak rugi..... murah untuk makanan laut yang amat segar dan menyelerakan. Tengokla gambar-gambar ini. Menyelerakan kan? :).







Apa lagi yek? .. To be continue.....

Saturday, November 20, 2010

The Undomestic Goddess

Kisah hari ini ialah seperti berikut:

a) Selepas beberapa hari menghadapi keadaan perut yang agak kritikal akibat terlalu banyak makan sambal goreng kaki lembu, akhirnya harini agak lega selepas minum satu kotak susu HL....
b) merayap ke mutiara damansara kerana melepaskan rindu kepada the curve yang sudah sekian lama tak pergi, especially weekend bazaar yang amat menggoda. Tapi sampai situ sahaja kerana takut akan melayang lagi duit bulan ini yang tinggal secukup rasa sehingga disember ini..hmm....
c) Akhirnya masuk ke BORDERS, dan terjebak dengan buku cerita The Undomestic Goddess yang amat menyeronokkan (baru baca 3 chapter nih..hehehe)

d) meneruskan agenda seterusnya......... (hidden agenda kuangkuang)
e)Pulang ke Putrajaya...........untuk meneruskan bacaan bersama sepaket anggur yang dibeli the The Curve tadi.

Sekian lah ceritera Hari Sabtu minggu ini :) Wassalam with love.............muach

Friday, November 5, 2010

The Power of Forgiveness


f“Orang yang tidak memaafkan, akan sentiasa ‘diikat’ oleh orang yang tidak dimaafkannya. Maafkanlah, nescaya kau akan terlepas daripada ‘belenggu ikatan’ orang yang bersalah tersebut. Kau akan bebas daripada terus mengingati kesedihan, kekecewaan dan kemarahan yang dikenakannya ke atas kamu. Itu lagi sakit. Maafkanlah, ..


Dah lama tulis post di atas ni, cumanya x sempat mengeleboratekannya. Saya jumpa ayat kat atas ni dalam blog someone. apa yang tertulis adalah amat benar. kerana memaafkannya, telah merubah hati saya kepada lebih happy dan seronok. Tiada lagi apa apa yang membelengu diri, walaupun yang berlaku itu amat menyakitkan hati. Walaupun sedihnya masih terasa, tetapi, ia cuma tinggal kenangan. Hidup baru perlu diteruskan betul tak?

Jadi kesimpulannya, do believe with the power of forgiveness. You'll be surprise of what u'll feel.