Saturday, December 25, 2010

HaRi sAbtu Yang sESak

Hari sabtu di hari krismas memang amat menyesakkan. Port Dickson menjadi tumpuan. Sungguh memenatkan bila terpaksa meredah kesesakan jalan raya semata-mata untuk memasuki simpang ke rumah yang cuma tinggal 100 meter sahaja lagi. Sabarjela kan, hari hari redah jem pergi dan balik kerja, bila nak balik kampung, redah jem lagi di hujung minggu.  Akhirnya, balik rumah, pergi kenduri, ( jem jugak nak ke bukit pelandok..... rasanya perjalanan yang sepatutnya 30 minit menjadi 1jam lebih) dan balik rumah layan cd konsert celine dion. pergh, superb. seorang artis hebat, humble, friendly and fabulous.... saja nak paste lirik lagu ni,........... for u who touch my heart once ... :).....



My Heart Will Go On

Artist: Celine Dion
Everynight in my dreams
I see you, I feel you
That is how I know you go on

Far across the distance
And spaces between us
You have come to show you go on

Near, far, wherever you are
I believe that the heart does go on

Once more, you open the door
And you're here in my heart
And my heart will go on and on

Love can touch us one time
And last for a lifetime
And never let go till we're one

Love was when I loved you
One true time I hold to
In my life we'll always go on

Near, far, wherever you are
I believe that the heart does go on

Once more, you open the door
And you're here in my heart
And my heart will go on and on

There is some love
That will not go away

You're here, there's nothing I fear
And I know that my heart will go on
We'll stay forever this way
You are safe in my heart
And my heart will go on and on

Tuesday, December 21, 2010

HAPPY BIRTHDAY to ME.....

happy birthday to me... sweet 18teen... hihi plus 10!. Nearly thirty? gosh........... its been 28 years already?. Alhamdulillah, Y aAllah, moga kau panjangkan umur ku untuk aku mencari rahmat dan redha mu, dan moga ku temu kebahagiaan dunia dan akhirat. Insyaallah

Wednesday, December 15, 2010

Working 12 hours a day for 2 weeks... ARGHHHH

Sedang bekerja di malam hari dan memerlukan tempat untuk menjerit. ARGHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH. Kalaulah aku seorang pakar dalam RS dan RT mesti dah siap kan?? tula, time duk consultant dulu gatal sangat nak blah cepat...kan dah x cukup pengalaman.......!

Apa nak buat. keje....tanggungjawab...

Wednesday, December 8, 2010

From Disember 2010 to Januari 2011

Salam Maal Hijrah. Semoga tahun ini lebih baik dari sebelumnya.

Seronok rasanya minggu ni, sebab bila jumpa jek staff tingkat lain, eh Cik Haiza dah kurus.. :))) sengih la panjang. Alhamdulillah. Cuma masalahnya, jerawat di muka pulak timbul  henti..besar lak tuh. Aiseh, klu masih naik lagi, akan saya cari OXY sajala....

Saturday, December 4, 2010

Jom, Have Fun In Mabul Island!



Pos ni telah dipos di blog jomtravel.wordpress.com. Tapi sebab terlupa passwordnya dan susah hendak mengemaskini semua blog, saya terlupa akan kewujudan blog ini. Malam terasa nak copy paste semula trip saya ke Pulau Mabul, salah satu pulau TERBAEKKK di Malaysia. Layan......


Jom, Have Fun In Mabul Island!



http://www.sipadandivingvacation.com
Have u ever heard of Mabul island, in Sabah? :) It is one of the most beautiful island in Sabah, and i felt so lucky to have a visit to that island on work basis. In other word…FREE :) .  well.. not entirely free. Its like a dream island, an island suitable for diving, snorkeling, sun bathing, or fish and corals watching, from just above the boardwalk. Imagine this.. strolling on a white sandy beaches, with a view of crystal clear water, where u can see the corals and colorful fishes and starfishes underneath.  Mabul Island is also popular, not just because of its corals reef,  and sandy beaches attractions, but also because its close proximity to Sipadan island (15 minutes ride from Mabul Island), one of the most popular island to divers around the globe, and a unique floating resort and restaurant, the Kapalai Island. Located in Semporna Sabah, these islands are the worlds attractions. So how to get there? Easy! From Kuala Lumpur, take a flight to Tawau, directly, or transfer by changing flight in Kota Kinabalu Sabah. Then from Tawau, take a 1 hour journey from Tawau to Semporna. After that, from Semporna, take a boat ride to the islands.

Nice view.....
Nice view…..

i'm holding a star fish!......yeee
i’m holding a star fish!……yeee

ye... i'm in Sipadan Island
ye… i’m in Sipadan Island

Smilling after having a nice lunch in Kapalai
Smilling after having a nice lunch in Kapalai
So whats so licking good about all the islands here? From my point of view, the beautiful view of the ocean, the beauiful corals, the beautiful floating chalet, the undeniable delicious buffet on Kapalai Island, a coral paradise for hardcore divers, a stress relief experience for the extreme workers, a paradise setting for honeymoon couples, and for nature lovers, absolutely a place to go.
Some notes for u:
  1. Sipadan Island available for 120 divers per day, so make sure u apply for the entrance permit from Sabah Park (if not mistaken) or through your travel agent before go to the island.
  2. Mabul island offers not just diving experience, but also 5 star acoomodation range from 400 to thousands per night.
  3. Buffet in Kapalai per pack is rm30 (in 2008). Kapalaialso offer resort accomadation, and water recreation activities.
  4. Kapalai is not quite an island. The 40 chalets are built on high wooden stilts in the middle of the ocean. So, u can enjoy the sights of marine life by strollin on the board walk.
  5. U can also stay in Semporna and take a day boat ride to the islands from Semporna.
  6. A camera is a must. Who knows, u might bump into Maya Karin or Erra Fazira :p
  7. Dont forget to stop by Semporna town and buy some pearls.
What can i conclude here, if you are looking for a place for honeymoon in Sabah, i’ll recommended Mabul Island or Kapalai island. But, make sure u save some cash around RM3000 per pack (if i’m not mistaken) . Still, depends on what u want to do. There are also  packages for diving that includes stay in Mabul Island, diving in Sipadan Island, and have lunch buffet in Kapalai Island. And for the backpackers, dont worry, u may find so many cheap hotels or motels in Semporna. Surf around the net. Here, i’ll ended this pages with some links for u for more information:
  1. Sipadan Diving Vacation
  2. Sabah tourism -Mabul Island

CINTA vs SUKA


Terbaca di blog orang lain berkenaan Cinta vs Suka. So terasa nak copy paste kat blog sendiri. Untuk sebarkan kepada kekawan semua. best kan. Layan..............

CINTA VS SUKA

Di hadapan orang yang kita cinta, hati kita akan berdegup kencang.Tapi di depan orang yang kita suka, hati kita akan gembira.

Di depan orang yang kita cinta, musim sentiasa berbunga-bunga.
Tapi di depan orang yang kita suka, musim itu cuma berangin sahaja.
Jikalau kita lihat di dalam mata orang yang kita cinta, kita akan kaku...
Tapi jikalau kita melihat ke dalam mata orang yang kita suka, kita akan tersenyum..
Di depan orang yang kita cinta, lidah kelu untuk berkata-kata...
Tapi di depan orang yang kita suka, lidah bebas berkata apa sahaja...
Di depan orang yang kita cinta, kita menjadi malu...
Tapi di depan orang yang kita suka, kita akan tunjukkan imej yang sebenar...
Kita tidak boleh merenung mata orang yang kita cinta...
Tapi kita selalu merenung mata orang yang kita suka...

Bila orang yang kita cinta menangis, kita akan turut menangis...
Tapi bila orang yang kita suka menangis, kita akan turut membuat dia
gembira...


Perasaan cinta bermula dari mata,
Perasaan suka bermula dari telinga...
Jadi, jikalau kita berhenti menyukai seseorang yang kita suka, umpama kita
membuang telinga kita...
Tapi jika kita cuba menutup mata, cinta berbuah menjadi airmata

setiap orang yang akan mengalami ini dalam hidup mereka, cuma fikirkanlah
bersama-sama siapa yang anda cinta.
Tetapi, hakikatnya Cinta kepada Allah swt adalah lebih hakiki dan abadi

CINTA ibarat sebuah rumah tak perlu cantik, tak perlu mewah yg penting
kita bahagia didlmnya..
cintakan bunga, bunga akan layu
cintakan manusia, manusia akan mati
cintakan Allah ,akan kekal selamanya..

Saturday, November 27, 2010

Baraka Allahu Lakuma, Maher Zain



We’re here on this special day
Our hearts are full of pleasure
A day that brings the two of you
Close together
We’re gathered here to celebrate
A moment you’ll always treasure
We ask Allah to make your love
Last forever
Let’s raise our hands and make Du’a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fee khair.
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fii khair.
From now you’ll share all your chores
Through heart-ship to support each other
Together worshipping Allah
Seeking His pleasure
We pray that He will fill your life
With happiness and blessings
And grants your kids who make your home
Filled with laughter
Let’s raise our hands and make Dua
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fee khair.
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fii khair.
بارك الله
بارك الله لكم ولنا
الله بارك لهما
الله أدم حبهما
الله صلّي وسلّم على رسول الله
الله تب علينا
الله ارض عنا
الله اهد خطانا
على سنة نبينا
Let’s raise our hands and make Du’a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say
بارك الله لكما وبارك عليكما
Barakallahu Lakuma wa Baraka alikuma

Wednesday, November 24, 2010

Sesekali berada di bawah = muhasabah diri :)

Hari ini di dalam sejarah, sekali lagi mendapat surat untuk membayar tindakan surcaj itu. RM5000. Dinasihatkan untuk memohon pembayaran secara ansuran sehingga 30 bulan... selama 2 tahun lebih, potong gaji sebanyak rm150 ++. Hm...... keadaan ini membuatkan saya tertekan sepanjang ahri, dan sempat melepaskan marah kepada insan punca yang emnjadikan ia berlaku. :). Ada member tanya, kenapa x fight?...... hehe, if only i have the power to fight, but everything was so fast, and the procedure was so complicated. Akhirnya terima seadanya dan menganggap semua adalah dugaan yang datang dari Nya untuk menguji sejauh mana kesabaran yang ada pada saya. Allah tidak akan menduga melainkan di atas kemampuan hambanya.

Mungkin bagus juga semua ini berlaku. Hikmahnya mungkin lebih banyak saya bermuhasabah diri dan ingat padanya. Wallahualam, sekurang-kurangnya, masih lagi mampu untuk dihadapi.

** Baby N dah dibawa keluar dari ICU, Klu saya jadi N ..... dugaan itu lagi berat dari yang ini... wallahualam.

** rewind kepada yang tertanya :)

Aset LCD projektor telah hilang di bilik mesyuarat ofis selepas mesyuarat dengan klien yang saya uruskan, disebabkan staff yang sepatutnya simpan tidak menyimpannya. So repot polis telah dibuat mengikut prosedur, dan didapati atas kecuaian. Nama terakhir yang menggunakan aset tersebut ialah nama saya, kerana staff yang tlg keluarkan menggunakan nama saya, bagi meeting sebelum meeting kejadian. Dijadikan cerita,saya dituduh cuai kerana tiada orang lain yang sesuai dikenakan tindakan, agaknya. Apabila melibatkan harta modal, kehilangan, akan melibatkan MOF. jadi susah untuk escape. itulah ceritanya. Harga asal lcd 13k, harga semasa susut nilai 10k,surcaj 5k.

Sunday, November 21, 2010

Tentang Labuan

Tahun ni, kerja ku antaranya ialah menyediakan Rancangan Struktur dan Rancangan Tempatan Labuan. Agak tough jugak since kami buat in house tanpa menghire any consultant. Cabaranya? Pengalaman yang amat sedikit dan persekitaran kerja sebagai pegawai kerajaan yang kene banyak multi-task, termasuklah kerja kerja management.

Tetapi, yang bestnya, sambil bekerja......... Sambil menyelam la yek!

Apa yang best tentang Labuan? Mula-mula tak tau apa yang best sangt tentang Labuan. Takde apa yang boleh dibanggaka sangat. Terkenal sebagai tempat kerja orang Oil n Gas, dan pulau bebas cukai. Namun, seteleh berkali-kali pergi, dan kebetulan Kak Seri ada disana, seronok pula bila dah discover the exciting side of Labuan, yang antara lainnya ialah...... kedai New Store... huhu. kedai kain yang lawa lawa dan best.

Kalau nak beli chocalate pun best kat sini. Banyak choice and lagi murah dari Langkawi. Tapi, kene pandai cari. Selain dari itu, rokok la apa lagi... Satu carton, (10 paket) pada masa ini ialah lebih kurang rm64.00 = rm6.40 sekotak untuk Marlboro light. murah kan? Air tin carlsberg pulak sama harga dengan air tin nescafee iaitu RM1.60. Air tin memang murah kat sini. Tapi x la plak try Carlsberg ni. Hahah, Gila nak cuba? Kalau nak cuba, memang tiada kawalan and halangan. Tu antara yang negatif di sini.

Makan pula, x banyak yangs edap, sebab citarasa memang tak masuk dengan citarasa orang semenanjung. Walaupun ramai orang sememnanjung, tapi masakan dia agak kurang sikit. Ada la jugak beberapa restoran yang boleh tahan, lebih-lebih lagi yang masak makanan laut, yang tu ok. Yang paling best, Terumbu Warisan di Tanjung Aru. Memang superb dan berbaloi-baloi. Harga? memang tak rugi..... murah untuk makanan laut yang amat segar dan menyelerakan. Tengokla gambar-gambar ini. Menyelerakan kan? :).







Apa lagi yek? .. To be continue.....

Saturday, November 20, 2010

The Undomestic Goddess

Kisah hari ini ialah seperti berikut:

a) Selepas beberapa hari menghadapi keadaan perut yang agak kritikal akibat terlalu banyak makan sambal goreng kaki lembu, akhirnya harini agak lega selepas minum satu kotak susu HL....
b) merayap ke mutiara damansara kerana melepaskan rindu kepada the curve yang sudah sekian lama tak pergi, especially weekend bazaar yang amat menggoda. Tapi sampai situ sahaja kerana takut akan melayang lagi duit bulan ini yang tinggal secukup rasa sehingga disember ini..hmm....
c) Akhirnya masuk ke BORDERS, dan terjebak dengan buku cerita The Undomestic Goddess yang amat menyeronokkan (baru baca 3 chapter nih..hehehe)

d) meneruskan agenda seterusnya......... (hidden agenda kuangkuang)
e)Pulang ke Putrajaya...........untuk meneruskan bacaan bersama sepaket anggur yang dibeli the The Curve tadi.

Sekian lah ceritera Hari Sabtu minggu ini :) Wassalam with love.............muach

Friday, November 5, 2010

The Power of Forgiveness


f“Orang yang tidak memaafkan, akan sentiasa ‘diikat’ oleh orang yang tidak dimaafkannya. Maafkanlah, nescaya kau akan terlepas daripada ‘belenggu ikatan’ orang yang bersalah tersebut. Kau akan bebas daripada terus mengingati kesedihan, kekecewaan dan kemarahan yang dikenakannya ke atas kamu. Itu lagi sakit. Maafkanlah, ..


Dah lama tulis post di atas ni, cumanya x sempat mengeleboratekannya. Saya jumpa ayat kat atas ni dalam blog someone. apa yang tertulis adalah amat benar. kerana memaafkannya, telah merubah hati saya kepada lebih happy dan seronok. Tiada lagi apa apa yang membelengu diri, walaupun yang berlaku itu amat menyakitkan hati. Walaupun sedihnya masih terasa, tetapi, ia cuma tinggal kenangan. Hidup baru perlu diteruskan betul tak?

Jadi kesimpulannya, do believe with the power of forgiveness. You'll be surprise of what u'll feel. 



Friday, October 22, 2010

September - Oktober - Episod warna warni

September n OKtober 2010,


Episod warna warni kehidupan, dari bulan puasa hinggaa raya. dari episod menyentuh perasan hingga episod kelam kabut. Seperti lengkap rasanya kisah ragam dua bulan ni.


Setiap manusia tidak lepas dari dugaan. Kisah sedih kawan kita dan anaknya NOrida and baby sarah, masih belum berakhir. Tetapi perkembangan positif sedikit sebanyak menceriakan ibunya. Alhamdulillah, sedikit sebanyak masih ada peluang untuk Sarah. Allah maha berkuasa.

Episod mengejutkan, manisah pulak masuk ICU sebab asma teruk. Kekawan menagis tak ingat melihat keadaannya. Alhamdulillah, kembali sihat dan kembali taat setia kepada bos nya di pahang. Semoga kejadain mengejutkan tidak diulang sekali lagi ya Manisah.

Episod memalukan untuk diriku, bila penutup Hari Inovasi tidak dapat disempurnakan dengan baik oleh diriku selaku mc majlis. Malang sungguh..haha, menyebabkan seminggu mengelak dari bos untuk tidak mendengar komen nya. Apa nak buat,.... situasi yang amat kelam kabut ketika itu.

Episod warna warni hari raya JPBD, sungguh seronok melihat ketupat-ketupat gemuk hasil anyaman warga BPW  digantung di gerai gerai makan. Paling seronok bila menerima komen saya telah kurus........ Senyum lebar.


Episod kelam kabut pula bila projek Labuan perlu disiapkan segera............................................................. tengok sahaja la meja yang sudah sedia berserak, menjadi lebih selerak! dan bila adik bongsu bpw duk menempek di ruang jiran menceritakan kisah kisah hebatnya menyerabutkan kepala ku!... adoi, stress and pressure!

Dan paling menyedihkan bila tindakan surcaj diijatuhkan kepada saya, menyebabkan gaji saya akan dipotong sebanyak rm280 sebulan selama 18 bulan!....



Cukup, sedih suka, pahit manis.

Tapi yang paling memeningkan, apabila kenangan itu kembali mengganggu, dan bila tiba tiba perasaan ini disentuh, tapi x mungkin terluah n malangnya tak mungkin terjadi................................ and im heads over heels for nothing.! haha

Saturday, October 16, 2010

Always Be There



Alllahu Akbar…
If you ask me about love
And what i know about it
My answer would be
It’s everything about Allah
The pure love, to our souls
The creator of you and me,the heaven and whole universe
The one that made us whole and free
The guardian of HIS true believers
So when the time is hard
There’s no way to turn
As HE promise HE will always be there
To bless us with HIS love and HIS mercy
Coz, as HE promise HE will always be there
HE’s always watching us, guiding us

So when the time is hard
There’s no way to turn
As HE promise HE will always be there
To bless us with HIS love and HIS mercy
Coz, as HE promise HE will always be there
HE’s always watching us, guiding us
And HE knows what’s in all in our heart
So when you lose your way
To Allah you should turn
As HE promise HE will always be there…
HE bring ourselves from the darkness into the light
Subhanallah praise belongs to YOU for everything
Shouldn’t never feel afraid of anything
As long as we follow HIS guidance all the way
Through the short time we have in this life
Soon it all’ll be over
And we’ll be in His heaven and we’ll all be fine
So when the time gets hard
There’s no way to turn
As HE promise He will always be there
To bless us with HIS love and HIS mercy
Coz, as HE promise HE will always be there
HE’s always watching us, guiding us
And HE knows what’s in all in our heart
So when you lose your way
To Allah you should turn
As HE promise HE will always be there…
Allahu Akbar…
So when the time gets hard
There’s no way to turn
As HE promise He will always be there
To bless us with HIS love and HIS mercy
Coz, as HE promise HE will always be there
HE’s always watching us, guiding us
And he knows what’s in all in our heart
So when you lose your way
To Allah you should turn
As HE promise HE will always be there…
Allahu Akbar…

Video & Lyrics Information

Artist: Maher Zain
Album: Thank You Allah
Lyrics: Bilal Hajji & Maher Zain
Melody: Maher Zain
Arrangement: N/A
Copyright: Awakening Records 2009

Thursday, October 7, 2010

Insha Allah

Every time
You feel like you cannot go on
You feel so lost and that you're so alone
All you see is night
And darkness all around
You feel so helpless you can't see which way to go
Don't despair
And never lose hope
'Cause Allah is always by your side

Chorus:
Insha Allah
Insha Allah
Insha Allah
You'll find your way

Every time
You commit one more mistake
You feel you can't repent and that it's way too late
You're so confused
Wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full shame
But don't despair
And never lose hope
Coz Allah is always by your side

Chorus

Turn to Allah
He's never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
Ya Allah
Guide my steps, don't let me go astray
You're the only one who can show me the way
Show me the way
Show me the way
Show me the way

InshaAllah
InshaAllah
InshaAllah
We'll find the way

Tuesday, October 5, 2010

dugaan

Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya 
(Surah Al-Baqarah ayat 286)

Akhir akhir ni, banyak cerita baby tersedak susu, dan meninggal dunia.... kesian kan.
Tak sangka kisah seperti itu terjadi pada kawan seofis saya, Norida....
Saat ini baby sara dalam keadaan kritikal di ICU. Tapi bukan kerana tersedak susu, tapi kemungkinan gegaran kuat telah merosakkan otaknya. Sedih bila pergi emnjenguk di hospital, nampak seolah sihat.... sedih kerana dalam umur 6 bulan, banyak tiub pasang di badannya. Ya Allah beratnya dugaan untuk sahabat ku ini.


Dugaan tidak kenal siapa, entah bila tiba masanya dugaan seberat itu datang pada kita. Sesungguhnya Allah maha berkuasa, dan kita sebagai hambanya perlu redha dan terima qada' dan qadarnya, walau berat sekalipun, kerana dugaan yang diberikan atas kemampuan kita melaluinya.


Mari kita doakan terbaik buat Norida dan baby sara. Inshaallah, hikmah yang terbaik Allah janjikan buat mereka yang bersabar.....

Sunday, September 26, 2010

sudah turun 5 kg

Alhadulillah, tidak disangka sangka.... cubaan yang tidak disengajakan telah membuah kan hasil.
Pada asalnya memang tak percaya sangat. tapi satu hari di kedai butik kawan mak, terpengaruh untuk mencuba.
Kesannya, cepat rasa kenyang. mula mula ingat just membantu mengenyangkan perut mcm protein shake. perut rasa kenyang, dan secara tidak sengaja mengawal pemakanan sebab klu terlebih makan rasa mcm nak keluar balik. dan selepas dua minggu minum, x sangka bila timbang mencatatkan penurunan yang amatmeberangsangkan daripada 65 kg, telah turun sehingga 60 kg!............ walau bagaimanapun, musim raya ni, aku masih lagi makan kuih raya, sambal goreng jawa dengan kaki lembu, tapi dlm kuantiti yang boleh dikawal. pengambilan nasi juga agak terkawal. agaknya kalau aku x makan nasi, lagi banyak turun x? hehe. yang apsti aku turut memauhi step step yang dinasihatkan oleh Kevin Zahri, iaitu pengambilan makanan yang erkawal, iaitu less than 1000 kalori for me.... but still enjoy the food.
 cuma senaman masih belum sempat diajalnkan. senaman pun penting juga untuk kesihatan.

kesimpulannya, Jusmate5 tidak mengecewakan sekrianya diambil mengikut arahannya dan mengawal pemakanan. cubalah!

Friday, August 27, 2010

Mengapa lelaki curang

Tertarik dengan entry blog ni....... kekdang tertanya gak kenapa? mari baca yek




 Pernahkah you all terfikir, mengapa lelaki berlaku curang?… :P Adakah mungkin kerana wanita lain lebih lawa lagi? :D
Ramai wanita menjawab, “Nama lagi lelaki…memanglah curang!…tak boleh percaya!”  Namun yang nyata jawapan itu tidak akan membuatkan wanita merasa tenang pun. Menyakitkan hati lagi ada. In general, it’s down to individual, actually.
Pada pendapat bro, lelaki tidak mempunyai sebarang sebab mengapa mereka berlaku curang. Mereka tidak mempunyai alasan kukuh, malah jika ditanya dengan lelaki itu sendiri, semua jawapan yang diberi seolah-olah mereka sendiri juga tidak tahu apakah sebab utama sebenarnya.
“Tapi mungkin kerana, pasangannya dah gemuk, tidak seperti di awal perhubungan? :) ”
If ever bro yang berlaku curang, maybe bro sendiri tidak tahu menjawabnya. You know, kadang-kadang tu bro sendiri terasa nak tergelak mendengar alasan-alasan yang diberi apabila lelaki-lelaki ini tertangkap berlaku curang. Pernah dengar alasan, “I rasa tersisih semenjak kita ada baby…you lebih pentingkan baby dari I…itu yang I cari ’Baby’ lain!” 
YES, memang dia orang tahu apa yang dia orang nak…tetapi untuk memberi sebab utama, mulailah terkial-kial dengan berbagai alasan yang tak masuk diakal pun sempat direka ciptanya :-
Kata lelaki, Masa awal-awal dan masih cinta…
  • “Kalau you busy macamana pun…tak apa, I tunggu.”
  • “You tak pandai masak pun tak apa, kita boleh makan luar je”
  • “I akan tetap cintakan you walaupun fizikal you berubah.”
  • “I suka you sexy, menaikkan semangat I tau”
  • “I’m a good listener, you can talk about anything to me.”
Kata lelaki, setelah tertangkap berlaku curang…
  • “You selalu busy…I kesunyian so I cari lain lah.
  • “You tak pernah nak masak kat I, so ‘makan’ luar lah”
  • “You dah gemuk…I nak yang slim-slim.”
  • “Pakaian you terbukak camana pun…semangat I dah hilang kat you.”
  • “You cakap banyak sangat…bingit telinga I, BOSAN!!”
Aiih…cepat bebenor berubahnya ya…Hehehe…terkena kaum lelaki minggu ni. Tapi relax arrr…bukan bro nak menyalahkan sesiapa cuma bro sendiri curious and wondering, why do men cheat on women?! 
Tidak ingatkah janji you all pada yang tersayang dulu-dulu? Mengapa mesti lelaki curang dan sampai hati pulak melukakan wanita?…Ada bro bertanya pada seorang lelaki yang pernah curang dengan isterinya sehingga membawa kepada berkahwin dua, nama dia Tam. “Encik Tam, best ke ada dua isteri ni?”
Jawab Encik Tam, “Dalam 10, sedapnya hanya 1…tak sedapnya ada 9!”
“Habis tu, buat apa Encik Tam kahwin lagi satu kalau macam gitu rupanya?” tanya bro.
“Masa tengah gatal dulu, tak tahu…jadi saya kahwin lagi satu, tapi setelah setahun kahwin, dah ada anak…rupa-rupanya sama aje. Balik-balik jadi macam bini yang pertama jugak!…Sekarang, mulailah nak menggatal cari yang ketiga!”
 ”Ai, Encik Tam…biar betul!”
“Hehehe…gurau aje..tak larat dah aku pun.”
Jadi, kesimpulannya hari ini, basically…
You berlaku curang hari ini, sedapnya hanya seketika. Hakikatnya, apabila you bersama yang pada pandangan you lawa, cantik dan masih sexy itu…apabila sudah beberapa lama…you akan JEMU jugak akhirnya.
I guess that’s the answer!!…LELAKI CURANG KERANA MEREKA CEPAT JEMU & BOSAN with the same girl all the time. Bila dah jemu, mulailah mencari yang lain. Yang mana sebenarnya, after a while…yang lain itu adalah wanita yang sama sahaja. Kesian orang pompuan! :P
Nasihat bro kepada kaum lelaki :
Carilah wanita yang benar-benar you suka. Sukakan segala-gala tentangnya. Suka cara bercakapnya, suka lenggoknya, suka personiliti…suka semualah. Kemudian bayangkan yang you akan grow old together…kalau boleh nampak bahagia…then bro pasti cinta akan hadir dengan sendiri, mengikat hati anda berdua.
Nasihat bro kepada kaum wanita :
Pandai-pandailah mengubah scenery kehidupan anda berdua agar pasangan anda tidak mudah jemu. Tukar-tukarkan cara berpakaian, style rambut, ubah cara sentuhan dan panggilan! Pelbagaikan pulak perkara yang dilakukan, tempat yang dikunjungi, persoalan yang diperbualkan. Kalau biasa duduk belah kiri, duduk belah kanan pulak. kalau biasa di bawah, kenalah di atas pula. Kalau semua dah biasa…fikirkan sesuatu agar everything menjadi luarbiasa. Barulah happening dan teruja pasangan anda tuuu…kikikiki :D
Alright semua…so, apa pendapat anda pula?…adakah cara-cara lain yang boleh anda fikirkan untuk dikongsi bersama?…keluarkan apa yang anda rasa boleh membantu antara satu sama lain and let it out here. ;)
Oopss lupa ;) …“HAPPY FATHER’S DAY!”
Ikhlas,
Razzi Rahman @ Brother Love

Friday, June 25, 2010

Lirik Dan Bila Esok - Sofaz




Di dalam hati selalu tersimpan
rasa yang takkan pernah bisa ku ungkapkan
kau diam tanpa kata
saatku ungkap semua rasa

Di saat ku ingin dekat denganmu
kau semakin jauh meninggalkanku
dan kau diam tanpa kata
saatku ucap semua rasa

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada ruang di dalam hatimu
tuk cinta yang pernah kita miliki
tuk selama-lamanya

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada waktu untuk mencinta dirimu
tuk bisa menjagai hati ini
tuk selama-lamanya


Mungkinkah esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada ruang di dalam hatiku
untuk cinta yang pernah engkau miliki
untuk selama-lamanya

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada ruang di dalam hatimu
untuk cinta yang pernah kita miliki
tuk selama-lamanya

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada waktu untuk mencinta dirimu
untuk bisa menjagai hati ini
tuk selama-lamanya

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada ruang di dalam hatimu

Untuk cinta yang pernah kita miliki tuk selama-lamanya

Tuesday, June 8, 2010

Betlak dengar lagu ni..... Shahir



Shahir AF8 – Kebahagiaan Dalam Perpisahan

Tak perlu ucapkan sepatah kata
Kerna lantang terbaca dari muka
Kau dan daku sudah tiada
Keserasian di jiwa
Mungkin magisnya sudah hilang

Tak perlulah kita mencuba lagi
Betulkan kesilapan perhubungan ini
Bila setiap perbincangan
Menjadi perbalahan
Manakah agaknya cinta pasti
 Chorus:
Embun pun takkan mampu menyubur sekuntum
Bunga yang layu pada musim luruh
Yang dulunya mekar di sinar suria
Bila sudah kering pasti akan gugur

Seperti cinta kita yang jelas ternyata
Semakin lama oh semakin rekah
Menimbulkan tanya, apa mungkin kita
Temu kebahagiaan dalam perpisahan..

Usah titis air mata kau tangiskan
Ku dah cukup menampung selautan
Begitu lama ku pendam
Tapi hanya berdiam
Kerna cuba menafi realiti
(ulang chorus)Kebahagiaan.. dalam perpisahan..

Friday, May 21, 2010

cinta

Bukan dikatakan cinta apabila yang menjadi matlamatnya semata-mata adalah untuk memiliki dengan sepenuhnya. Tetapi cinta itu ialah perkongsian di dalam kecenderungan dan kegemaran dan perasaan bahawa diri orang yang anda cintai itu tidak kurang pentingnya dari anda

Saturday, April 24, 2010

Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah………………….


  • supaya kita dapat menjadi penilai yang baik..
  • supaya kita sedar, Bahawa kita hanyalah makhluk yang sentiasa mengharapkan pertolongan Allah..
  • supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK, KHAS UNTUK DIRI KITA..
  • supaya kita sedar, Bahawa ALLAH YANG MAHA PEMURAH DAN PENYAYANG, kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yang hebat untuk kita dan kehidupan kita dimasa hadapan…
  • supaya kita dapat mengutip pengalaman yang tidak semua orang berpeluang untuk mengalamninya..
  • supaya kita menjadi MANUSIA yang HEBAT JIWANYA..
  • supaya kita lebih faham bahawa CINTA yang TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH..
  • supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YANG TIDAK SELAMANYA KEKAL..

Wahai sahabat yang kecewa, menderita dan sengsara kerana cinta, FAHAMILAH bahawa kehidupan kita semakin sampai ke penghujungnya. Hari esok kita pun kita sendiri tidak pasti sama ada menjadi milik kita.

Gapailah keredhaan Allah dengan melaksanakan suruhan-Nya dan meninggalkan larangan-Nya…

PERCAYALAH sesungguhnya Allah malu untuk menolak permintaan hamba-Nya yang menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepada-NYA..

*petikan dari Kembara Wasilah Edisi 1/2009 January

Saturday, April 17, 2010

Petua Menghadapi Suasana “Frust Bercinta” Daripada Al-Quran


petua.....


Seseorang yang “putus cinta” biasanya akan menghadapi tekanan emosi yang mendalam. Ada yang termenung dan terkenang si dia yang telah pergi. Ada pula yang menangis kesedihan di tengah malam sunyi.Hati pasti tidak akan tenteram, ingatan silam pasti akan kembali, kesedihan atau kemarahan akan datang membayangi. Sesetengah orang mengambil masa bertahun-tahun untuk melupakan kisah cinta bersama si dia, ada pula mungkin sekadar sebulan dua. Masing-masing mempunyai jangka waktu “recover” yang berbeza mengikut kekuatan jiwa masing-masing.Yang pasti, hati akan resah gelisah. Pelajaran seorang pelajar akan mundur, produktiviti seorang pekerja akan menurun. Seluruh aktiviti kehidupan akan terganggu. Namun yang paling malang, apabila hati kecil mula mempersoal ketentuan tuhan kerana tidak dapat menerima kenyataan perpisahan. Semua ini akan terus menghantui diri selagi hati masih tidak tenteram.Terdapat satu penawar yang mujarab untuk mententeramkan hati. Firman Allah di dalam surah Ar-R’ad ayat 28, “(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah. Ketahuilah dengan zikrullah itu, tenang tenteramlah hati manusia.”Zikrullah bermaksud mengingati Allah. Membaca Al-Quran juga termasuk zikrullah kerana salah satu nama bagi Al-Quran adalah Adz-Zikr. Dengan membaca Al-Quran dan menghayati maksud-masud ayat, seseorang itu sedang berzikir kepada Allah.Selain membaca Al-Quran, seseorang itu juga boleh mengucapkan tasbih, tahmid, tahlil atau takbir. Zikir-zikir ini lebih ringkas dan mudah dilakukan secara berterusan di kebanyakkan keadaan dan tempat, sama ada secara lisan atau di dalam hati. Namun menurut Imam Nawawi di dalam Al-Azkar, zikir adalah lebih utama dilakukan dengan hati dan lisan, kedua-duanya sekali.Jabir Bin Abdullah meriwayatkan bahawa Rasulullah pernah berkata, “zikir yang paling utama adalah [Photo](tiada tuhan selain Allah) dan sebaik-baik doa adalah mengucapkan [Photo] (segala pujian bagi Allah).”[1] Menurut Imam Tirmizi hadith ini berstatus hassan gharib.Menurut rekod Imam Bukhari, nabi telah menyatakan, “Ada dua kalimat yang paling disukai Yang Maha Pengasih. Sangat mudah diucapkan tetapi sangat berat dalam timbangan. Kedua-dua kalimat itu adalah [Photo] dan [Photo] [2] Kedua-dua kalimat ini membawa maksud ‘Maha suci Allah dan segala pujian kepadaNya’ dan ‘Maha suci Allah yang Maha Besar.’ Di dalam riwayat lain diceritakan, sesiapa yang membaca [Photo] 100 kali sehari, maka semua doasanya diampunkan oleh Allah, meski pun sebanyak buih di lautan.[3]Jika disenaraikan jenis-jenis zikir, artikel ini akan menjadi begitu panjang sehingga mungkin terbentuk laman web baru yang mengkhususkan tentang zikir. Namun, memadailah seperti apa yang telah dipaparkan sebagai amalan.Perbanyakkan zikir, mudah-mudahan hati menjadi tenteram, InsyaAllah.Wallahu’alam.Noto kaki :———-[1] http://hadith.al-islam.com ; Sunan Tirmizi : 3305[2] http://hadith.al-islam.com ; Sahih Bukhari : 7008[3] http://hadith.al-islam.com; Sahih Bukhari : 5926

Monday, March 22, 2010

Lirik Noktah Cinta - Hafiz AF7

Untuk dirinya……… Q


 


 

Hafiz AF7 - Noktah Cinta

Ternyata semua bicaraku
Tersimpan di dalam hatiku
Ternyata semua soalanku
Tak pernah kau fikir di fikiran
Mengapa kau masih
Mencari kepastian dalam cinta
Dan di sini masih
Menanti jawapannya

Tuhan tolong nyatakanlah
Padanya tentang cinta
Adakah masih diriku diperlukan
Tuhan tunjukkan padanya
Tentang apa yang ku fikirkan
Adakah cinta ini perlu untuk dirinya

Berbicara tentang cinta kita
Masih tiada noktah penghujungnya
Berbicara tentang perasaan
Simpan saja semua itu

Mengapa kau masih
Mencari kepastian dalam cinta
Dan di sini masih
Menanti jawapannya

Tuhan tolong nyatakanlah
Padanya tentang cinta
Adakah masih diriku diperlukan
Tuhan tunjukkan padanya
Tentang apa yang ku fikirkan
Adakah cinta ini perlu untuk dirinya

Monday, February 1, 2010

Derita Merindu

Kau katakan cinta gunakan akal
Bila aku gunakan, kau yang menyangkal
Bagaimana nak kekal
Kau katakan cinta gunakan minda
Bila aku gunakan, kau yang tak percaya
Bagaimana nak bahagia

Maafmu tak bererti, kau mudah sesali
Berulang kali telah kau mungkiri
Manis mulut berjanji terpedaya lagi
Menanti biar terus didustai

Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu
Tak ku kenal lagi engkau siapa

Dan aku cuba sedaya upaya
Telah ku usaha dengan sepenuh jiwa
Bagaimana hendak ku lupa
bayangan wajahmu selalu di depan mata
harum baumu masih dapat ku hidu
Bagaimana ingin aku membencimu
Jikalau setiap hari merindu
Sekiranya derita merinduimu itu sebenarnya bahagia..
Aku pilih derita..

Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)

Esok lusamu, tak ku kenal lagi engkau siapa

Mungkinkah esok atau lusa walau biarpun lama
Akan ku biar tiada ku tetap kan setia
Entah bila akan tiba sampai jua harimu yang sama
Esok seperti semalaman yang tak berubah

(Ulang) (2x)
Kaulah tanda tanya.. kau tiada titik noktah
Ku dibuai mimpi lena dikejut igau semula
Kaulah tanda tanya.. kau tiada titik noktah
Ku dibuai mimpi lena dikejut igau semula

(Rap)
Seandainya kau berada di depan mata
Mudah untuk aku berkata-kata
Supaya dapatku melihat seraut wajahmu
Walaupun belum tentu kau mahu bertemu
Apalagi memandangku
Setelah ku turutkan segala kemahuan kau mainkan perasaan
Begitu mudah kau ucapkan terimalah saja kenyataan..
Aku masih terkilan

Maafmu tak bererti, kau mudah sesali
Berulang kali telah kau mungkiri
Manis mulut berjanji terpedaya lagi
Menanti biar terus didustai

Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu, tak ku kenal lagi engkau siapa
Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu, tak ku kenal lagi engkau siapa

(Rap)
Jika kau dapat memahami hati seorang perindu
Baru kau tahu derita hatiku
Jika suatu hari nanti giliran kau merindu
Baru kau ingat derita diriku
Segala yang berlaku bukan kemahuanku
Apa gunanya bahgia
Jikalau bahagia bersamamu hanyalah untuk sementara waktu
Aku pilih derita merinduimu

Maafmu tak bererti, kau mudah sesali
Berulang kali telah kau mungkiri
Manis mulut berjanji terpedaya lagi
Menanti biar terus didustai

Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu, tak ku kenal lagi engkau siapa
Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu, tak ku kenal lagi engkau siapa

Friday, January 22, 2010

online biz?

kelakarlak rasa..... everything started just for fun. then suddenly became a hobby, addicted to it, and became a small biznes. Berjalan dengan agak rancak. So now setting up my online biz slowly, and let see how it will turn out. insyaallah.........

Monday, January 18, 2010

My first online order by pos..:)

Hihi... just started and just for fun, end up making orders from online frens..:) wow. well.....feeling excited now :). thanks kak miza. Hope ure happy with the brooch i've sent!. TQ. Still do penambahbaikan to everything. any comments are apreciated . :)

Wish me LUCKS.........!