Resepi Couscous Epal Pantas
Resepi couscous pantas untuk bekal Uwais ke Taska. Memandangkan saya selalu terlupa sediakan bekal Uwais awal-awal, jadi saya buatla cara pantas ini menggunakan pengukus elektrik.
Couscous Apple Cinnamon with honey & habatussauda
Bahan:
1) dua sudu couscous
2) Sebiji epal dipotong nipis
3) 2-3 sudu madu
4) satu sudu kecil minyak habatussauda
5) 1-2 sudu kecil serbuk kayu manis.
Cara:
1) dalam satu bekas kecil yang boleh dikukus, masukkan couscous. Masukkan air panas anggaran setengah cawan (saya anggarkan air cukup sehingga couscous boleh kembang dan lembut)
2) masukkan hirisan epal, serbuk kayu manis, minyak habatussauda, dan madu.
3) masuk dalam pengukus.
4) kukus dalam 20 minit.
5) siap.... cuba rasa, kalau tak cukup rasa, tambahkan madu, sebab jika lebih couscous akan rasa tawar.
untuk tambah penyedap rasa, boleh tambah prune, kismis dan lain-lain.
ini favorite uwais. Peminat Apple Tegar.. :)
Couscous Apple Cinnamon with honey & habatussauda
Bahan:
1) dua sudu couscous
2) Sebiji epal dipotong nipis
3) 2-3 sudu madu
4) satu sudu kecil minyak habatussauda
5) 1-2 sudu kecil serbuk kayu manis.
Cara:
1) dalam satu bekas kecil yang boleh dikukus, masukkan couscous. Masukkan air panas anggaran setengah cawan (saya anggarkan air cukup sehingga couscous boleh kembang dan lembut)
2) masukkan hirisan epal, serbuk kayu manis, minyak habatussauda, dan madu.
3) masuk dalam pengukus.
4) kukus dalam 20 minit.
5) siap.... cuba rasa, kalau tak cukup rasa, tambahkan madu, sebab jika lebih couscous akan rasa tawar.
untuk tambah penyedap rasa, boleh tambah prune, kismis dan lain-lain.
ini favorite uwais. Peminat Apple Tegar.. :)
Comments
Post a Comment